Renate in Oeganda

Koninginnedag en Sipi Falls

 

Na een paar blogjes die eigenlijk voornamelijk over Nederland gingen, wordt het natuurlijk wel weer tijd voor een Afrika update. De afgelopen paar weken zijn ontzettend druk geweest: met natuurlijk werken, maar ook met een aantal leuke uitstapjes en gezellige feestjes (waaronder helaas ook afscheidsfeestjes van een aantal huisgenootjes). Binnenkort zal ik weer wat schrijven over het project, nu eerst maar eens over een paar leuke uitstapjes.

 

Koninginnedag in Kampala

Als echte Nederlander vier je natuurlijk ook in Oeganda Koninginnedag. En dat doe je dan in de tuin van de Nederlandse ambassadeur in Kampala. Ik ben al vroeg in de ochtend naar Kampala gegaan, omdat ik had afgesproken met Sjoerd, een Nederlandse jongen die zich in Kampala onder andere bezighoudt met het opzetten van een ICT-trainingscentrum voor gehandicapten (voor de organisatie Second Life). Naast natuurlijk wat gepraat over het werk zijn we even Kampala ingedoken. Ik was al wel een paar keer eerder in Kampala geweest, maar nog nooit echt in het oude centrum. Kampala is echt een supergrote, drukke, chaotische en stoffige stad. Jinja is er zowaar een rustig oord bij. In Kampala zijn we nog even op zoek gegaan naar een oranje outfit, een boekwinkel ingedoken (die heb je niet in Jinja, dus ik heb even goed ingeslagen) en naar de supermarkt geweest. In Jinja heb je geen echte supermarkten, dus het is heerlijk daar in Kampala af en toe heen te gaan en ‘normale’ dingen te kopen zoals bruin brood en (heel belangrijk) een coffee plumber. Nooit gedacht dat ik ooit nog zo blij zou worden van een supermarkt!

’s Avonds zijn we met neer dan tien oranje mzungu’s in een taxibusje naar het huis van de ambassadeur gereden. Dat leverde een hoop bekijks op. Aangekomen bij het feest vielen we midden in het officiële gedeelte met een aantal toespraken en natuurlijk het zingen van het Wilhelmus. Vervolgens begon het feest echt. Er werd Grolsch geschonken en de hapjes bestonden uit, jawel: bitterballen, haring en blokjes kaas!

[simage=145,288,n,center,] 

Sipi falls

Afgelopen weekeind ben ik voor het eerst echt buiten de stedelijke gebieden (omgeving Jinja, Kampala en Entebbe) van Oeganda geweest. Samen met vier andere Nederlanders uit Kampala ben ik een weekeindje weg geweest om de Sipi Falls te bezoeken.

De eerste nacht hebben we in Mbale doorgebracht. Mbale is een stadje aan de voet van Mount Elgon; een dode vulkaan op de grens van Oeganda en Kenia. De dag daarop zijn we doorgereden naar het plaatsje Sipi, waar de Sipi Falls zijn te vinden. De eerste dag in Sipi hebben we het redelijk rustig aan gedaan. Samen met onze gids Moses hebben een tocht gemaakt door de verschillende dorpjes, waarbij we plaatselijk gebrouwen warm bier hebben gedronken en zelf koffie hebben gemaakt (letterlijk gemaakt, niet gezet).

[simage=153,288,n,center,] 

Op zondag zijn we daadwerkelijk naar de watervallen gegaan. Met Moses voorop (die vrolijk naar alle kerkgangende Oegandezen riep: “They are following Moses, not Jesus”) zijn we aan onze klim begonnen door de tropen, tussen de hutjes door over ontzettend modderige paadjes en gladde stenen naar boven om de watervallen te bekijken. De avond hebben we afgesloten met het bekijken van de zonsondergang over een vallei en een heerlijk vier gangen diner in een lodge net buiten Sipi.

Maandagochtend zat het weekeind er helaas alweer op. Redelijk op tijd zijn we weer terug gereden naar Jinja en de rest naar Kampala. Ik heb zelf ook een stuk van de reis gereden. Aan het begin een beetje eng (en gek, autorijden aan de ‘verkeerde’ kant van de weg), maar wel gaaf om een keer gedaan te hebben.

Na dit weekeindje is er eigenlijk maar één conclusie: wat een supermooi land is Oeganda! Ik denk dat de foto’s voor zich spreken…

[simage=151,288,n,center,]

Naar fotoalbum

Next post »

5 ResponsesLeave one →

 1. Dat ziet er goed uit daar. En eigenlijk wel goed dat je je eigen koffie moet malen :) .
  Maar ehm… Ben je ooit eerder zo bruin geweest?

  groetjes

 2. Gerard

   /  May 17, 2010

  Wat een mooi land, wat dat betreft is Nederland zo plat als een pannenkoek!
  Zo te lezen vermaak jij je prima daar, mag ik een beeeeeeetje jaloers zijn????
  Veel plezier daar in het verre zuiden…………….
  groeten
  Gerard

 3. Marleen

   /  May 15, 2010

  Hele mooie foto’s!

  KUS
  FP en M

 4. Ha Renate
  Wat een super mooi land en gave foto’s!
  Was de zelfgestampte koffie lekker?
  Fijn weekend
  groetjes kaco

 5. Monica

   /  May 14, 2010

  Leuk om weer een blog te lezen :)
  En wat fijn dat je weer een lader hebt voor je laptop!

  Liefs,

  mama