Renate in Oeganda

If they can, we can!

Dit keer geen blog van Renate. Ze heeft inmiddels in haar huis al meer dan een week geen stroom en is niet heel veel op internet te vinden, maar maak je vooral geen zorgen. Het gaat haar goed, Roosmarijn is er inmiddels, woensdag komen Tim en Martijn én (niet geheel onbelangrijk), ze volgen en vieren de voetbal met heel veel andere Oranje mzungu’s… En tussendoor gebeurt er van alles bij BEHOD.
Dit keer een blog van mijn hand.

T-shirts voor het Sportgala van BEHOD

BEHOD – het project van Renate in Jinja, Oeganda – houdt elk jaar in juni een sportgala. Speciaal voor sporters met een beperking wordt er dan een hele dag vol sport georganiseerd.

Dan krijg ik van Renate een berichtje: speciaal ter ere van onze komst wordt het gala uitgesteld! Iedereen vindt het heel erg leuk als we daar bij kunnen zijn en dus wordt het gehouden in juli. We voelen ons zeer vereerd.

Maar… daar moeten we natuurlijk iets mee. Want sporters met een beperking: dan ben je bij ons aan het goede adres. Niet voor niets zijn we al jaren betrokken bij de Deventer Sportploeg!

Ik zie meteen een link: we moeten toch iets doen met ‘onze’ sporters hier en de sporters daar in Jinja.

Voor alle sporters, supporters en vrijwilligers van de Deventer Sportploeg hadden we dit jaar een prachtig fanpakket, natuurlijk in onze eigen kleuren limegroen en donkerpaars. Ik zie het voor me: heel veel prachtige, zwarte mensen in zo’n groen shirt…

Ik vraag aan Renate hoeveel mensen er mee doen. Nou, zeker 100. En als ik dan shirts meeneem, wil ik er ook wat voor de kinderen, want die vinden dat natuurlijk ook leuk.

We mogen ieder 46 kilo bagage meenemen (en nog 12,5 kilo handbagage). Als Roos vast veel shampoo, zonnebrand en nieuwe kleren voor Renate meeneemt (‘Ik kan hier alleen tweedehands ondergoed kopen mam, willen jullie alsjeblieft wat meebrengen?’) moeten wij toch 30 kilo aan T-shirts kunnen verstouwen?

Ik doe nog een poging om erachter te komen of ik wel 150 shirts mag invoeren, maar ik krijg het niet helder. ‘Gewoon verdelen in die tassen’, adviseert een KLM-mevrouw. ‘En zeggen dat ze al gebruikt zijn, je hebt ze toch opgevouwen? Dan zijn ze niet meer nieuw’, adviseert iemand anders.

Jan Machiela, vaste vormgever en erelid van de Deventer Sportploeg vraag ik om een leuk ontwerp te maken: van het logo van de Deventer Sportploeg en BEHOD en de kreet die ze in Jinja bedacht hebben: ‘If they can, we can!’ En binnen de kortste keren krijg ik van Robin, een van zijn stagiaires de eerste leuke ontwerpen toegestuurd! Robin en Jan, dankjewel! Altijd als ik een beroep op Jan doe, komt hij met iets waar ik helemaal blij van word en dat is dit keer niet anders!

Bij Goal Promotions vraag ik een prijsopgave: per shirt gaat het me € 4,05 kosten. En ja, ze zijn op tijd klaar. En ze willen er ook nog wel iets leuks bij doen: pennen en kleurboekjes en zo. Omdat het zo’n leuk idee is!

Al met al kost het dus ruim € 600. De Deventer Sportploeg sponsort zo’n 35 shirts. Er is nog geld van de Richard Krajicek Foundation Award die we in 2008 hebben gewonnen. Daarvan kan het worden betaald, want geld van onze eigen sponsoren gebruiken we natuurlijk voor onze sporters! Maar het moet toch een geweldig idee zijn voor de sporters in Oeganda dat er hier sporters zijn met een beperking die aan hun sportgenootjes in dat verre land denken?

Voor de andere shirtjes doe ik een beroep op mijn netwerk…Op alle lezers van mijn blog, Hyves, Facebook en e-mail. Natuurlijk betaal ik er zelf ook een aantal, maar het zou fijn zijn als ik niet het hele restant hoef te betalen en we in Jinja kunnen zeggen dat er heel veel mensen zijn die de sporters daar een geweldige dag toewensen en dat laten zien door een of meer shirtjes te sponsoren.

Dus… wie doet er mee? Koop één (of een paar shirts) voor de sporters van BEHOD. Ik beloof als tegenprestatie een foto van 150 sporters met dit prachtige shirt aan!

Maak € 4,05 of een veelvoud ervan over op bankrekening 93 5496 084 (t.n.v. M. Sluiseman, Deventer) en vermeld erbij dat het om de T-shirts gaat.

Enne… mocht er meer geld binnenkomen dan de T-shirts kosten, dan kijk ik samen met Renate voor welk doel bij haar project ze dat geld het beste kan gebruiken. Want geloof me…er is nog veel werk te verzetten. Maar daarover meer als wij straks weer terug zijn!

Monica

Next post »