Renate in Oeganda

Hollandse helden!

 

Het zal niemand in Nederland ook maar een beetje ontgaan zijn: NEDERLAND ZIT IN DE WK FINALE!!

 

Nu kan ik jullie zeggen: ook in Oeganda is dat echt niemand  ontgaan!  Oeganda is een ontzettend voetballand. Een aantal maanden geleden werd werkelijk élke wedstrijd van de Champions League uitgezonden. Vooral Engeland is favoriet. Als het over voetbal gaat krijg je standaard de vraag welke van de ‘Great Four’ (Manchester, Liverpool, Arsenal en Chelsea) je support.

Na de gekte rondom de Champions League is nu de gekte rondom het WK losgebarsten. Alleen: deze gekte is nog drie keer zo erg. Iedereen is natuurlijk supertrots dat het WK in Afrika is. Alle WK liedjes worden een keer of zeven per avond in de clubs gedraaid, alle wedstrijden worden overal uitgezonden en iedereen (maar dan ook écht iedereen) praat over het WK.

En tijdens dat  WK zitten wij (ja, het is inmiddels ‘wij’, want Roosmarijn is hier nu ruim en week en sinds afgelopen donderdag maken Tim en Martijn ook Oeganda onveilig) in Oeganda…

[simage=293,288,n,center,] 

Aan de ene kant is het best een beetje balen. Haalt Nederland voor het eerst sinds 32 jaar de finale, missen wij de Hollandse gekte, oranje straten en uitgelaten mensen. Maar aan de andere kant is het meemaken van het WK in een ander land ook wel erg bijzonder.

De openingswedstrijd Mexico – Zuid Afrika heb ik in Mukono (een voorstad van Kampala) gekeken op een enorm dakterras.  Daar waren honderden Oegandezen die bij elke goede actie van Zuid Afrika ontzettend uit hun dak gingen.

 

En dan natuurlijk Oranje. Voor de meeste wedstrijden ben ik naar Kampala geweest. In club Iguana (een club met een Nederlandse eigenaar vol met oranje vlaggetjes) worden daar de wedstrijden uitgezonden op groot scherm. Alle Nederlanders die een beetje in de buurt zijn komen daar op af. Bij de eerste paar wedstrijden was het allemaal nog redelijk tam, maar inmiddels is het tijdens en na de wedstrijd groot feest en loop je in Oeganda met een paar honderd oranje mensen  de polonaise op ‘Viva Hollandia!’. Hoezo ik zit in Afrika…

[simage=289,288,n,center,]

Allemaal supergezellig, maar bijna nog leuker zijn de Afrikanen zelf. Na de teleurstelling dat Ghana eruit is gegaan door een (volgens de Afrikanen) ontzettend oneerlijke wedstrijd tegen Uruguay, zijn ze allemaal masaal voor ‘onze’ Van Persie, Robben, Schnaider the superhero, Stekkelenburk en Kojt. Na de overwinning van Nederland op Uruguay stond groot voorop de krant: ‘Africa celebrates Dutch courage as Ghana’s conquerors humiliated’. Wij zijn inmiddels de plaatselijke helden. Alle Oegandezen die we kennen in Jinja zijn ons al om de nek gevlogen om ons te feliciteren en wanneer we in onze oranje outfits door Kampala lopen horen we overal: ‘Éh, you’re from Holland!!!!, Congratulations!!!, You’ve made it to the final!!’ of ‘Of course you will beat Spain, the Dutch are sooooo good!’ Na de wedstrijd tegen Brazilië kwam een jongen in een knalgeel T-shirt van Brazilië (!) naar Roos en mij toe om ons te feliciteren. Sportief zijn ze hier absoluut.

[simage=295,288,n,center,] 

En nu op naar de finale. Morgenochtend stappen we ’s ochtends vroeg met in totaal 7 oranje mzungu’s en een enorme Hollandse vlag in de taxi naar Kampala. Overdag gaan we lekker Kampala in (we verwachten een hoop commentaar met onze oranje outfits) en ’s avonds gaan we naar de wedstrijd in Iguana. De ambassade is al allerlei leuke dingen aan het regelen. Zo willen ze alle boda boda’s die in de wijk rondom Iguana rijden in oranje T-shirts met daarop ‘Hup  Holland Hup’ gaan hullen en zorgen voor minstens 100 oranje Vuvuzela’s (die je hier in Afrika overigens niet zo veel ziet). We hopen natuurlijk dat het een superfeestje gaat worden en Nederland wint, maar voor ons is het WK eigenlijk al ontzettend geslaagd!

 

Veel plezier allemaal in Holland en natuurlijk vooral op het Van Marwijkplein!

[simage=282,288,n,center,]

« Previous post

4 ResponsesLeave one →

 1. Esther

   /  July 12, 2010

  Hey Renate,

  hoe is het daar. Ik hoorde allemaal vreselijke berichten over bomaanslagen in Kampala. Hopelijk waren jullie daar niet in de buurt.

  X Es

 2. Kees en Geertje

   /  July 12, 2010

  Wat een ellendig nieuws horen wij uit kampala. Een bomaanslag met veel slachtoffers vlakbij waar jullie het WK aan het kijken waren. We zijn Martijn heel erg dankbaar dat hij nog diezelfde avond liet weten dat zij allemaal ongedeerd waren. Je moet er toch niet aan denken ……… Hopen dat jullie een goede week gaan krijgen.
  Veel groeten Kees en Geertje

 3. Maartje

   /  July 11, 2010

  haha geweldig! de oranjekoorts lijkt bij jullie nog bijna meer te leven dan hier. heel veel plezier met zn allen daar, dit maak je toch echt nooit meer mee!! Veel liefs uit snik snik snikheet Nederland, Tomaartje

 4. Monica en René

   /  July 11, 2010

  Oh, ik ben jaloers! Is toch het summum van leuk: polonaise op Viva Hollandia in Kampala :)
  Veel plezier vanavond,

  mama