Renate in Oeganda

Oeganda vs Kenia

 

Afgelopen maand ben ik (eigenlijk een beetje toevallig) twee keer naar Kenia geweest. De eerste keer voor een week safari met mijn ouders. En afgelopen weekend naar Nairobi om de stad (en natuurlijk het nachtleven) een beetje te verkennen.

[simage=355,288,n,center,]   

 

Safari

De safari was erg bijzonder. De wildparken van Kenia stonden eigenlijk al een jaar of tien op het wensenlijstje van mijn ouders. Nu ze er zo dichtbij waren hebben ze de safari dan ook eindelijk geboekt en mocht ik (helemaal super) mee! We hadden een druk programma en hebben in zes dagen vier verschillende wildparken in Kenia bezocht.

Na de lange rit van Oeganda naar Kenia (toch ruim 12 uren hobbelen…) hebben we eerst Lake Naivasha bezocht. Lake Naivasha is een prachtig meer (Out of Africa is hier opgenomen) en het enige wildpark in Kenia waar je lopend tussen de giraffen en de zebra’s door mag lopen. Na Naivasha zijn we doorgereden naar Amboseli National Park. Amboseli ligt aan de voet van Mount Kilimanjaro en staat bekend om de vele olifanten die er rondlopen. Overal waar je in Amboseli kijkt zie je groepen olifanten met op de achtergrond de Kilimanjaro. Na Amboseli zijn we naar Lake Nakuru gegaan. Lake Nakuru is een meer met duizenden flamingo’s die het meer helemaal roze kleuren. Om het meer is een wildpark waar onder andere veel neushoorns zitten. Als laatste zijn we (en hier gingen we eigenlijk voor) naar de Maasai Mara geweest.

De Maasai Mara is vooral beroemd door de migratie die elk jaar plaatsvindt. Deze migratie houdt in dat duizenden gnoes (of wildebeesten zoals ze hier genoemd worden) vergezeld door zebra’s en gazelles van de Serengeti (Tanzania) naar de Maasai Mara in Kenia trekken. Tijdens deze trek moeten ze de rivier de Mara over. Veel dieren komen hierbij om.

Naast alle wilde dieren is de Maasai Mara ook de plek waar het beroemde Maasai volk woont. Deze mensen wonen nog echt in de wildparken tussen de leeuwen en olifanten. Voordat we het park ingingen hebben we een Maasai dorpje bezocht.

De echte migratie over de rivier hebben we helaas niet gezien. Wel hebben we inderdaad enorme optochten gnoes voorbij zien trekken met daartussen zebra’s en gazellen. Heel bijzonder.

De wilparken zijn prachtig. Ik kan hier nog wel even over doorschrijven, maar ik denk dat de foto’s genoeg zeggen ( het was trouwens wel erg moeilijk om een kleine selectie te maken dit keer).

[simage=374,288,n,center,] 

 

Westers

Behalve dat ik wildparken heb bezocht in Kenia was ik ook ineens weer een beetje terug in de ‘westerse’ wereld. Dit betekende aan de ene kant de hele week een goed bed (in Oeganda heb ik een matras van een soort schuim, niet fijn kan ik vertellen), echt brood, westers eten en een warme douche.

Aan de andere kant betekent het dat je met soms wel tien andere safaribusjes naar de dieren staat te kijken, Kenia echt een stuk duurder is, in en op de wegen tussen de wildparken echt overal blanken en Aziaten (met mondkapjes tegen de stof) tegenkomt, ’s avonds in een overvolle zaal staat te dringen rondom een buffet waar mensen veel te veel opscheppen en een groep kinderen tegenkomt die door hun ouders voor een safariweekje zijn overgedragen aan een speciale nanny die geboekt is via travelkids.com, zodat ze zelf lekker aan de borrel kunnen.

Heel anders dan in Oeganda zijn de wildparken in Kenia al echt ingesteld op toeristen. De grote trekpleisters in Oeganda zijn het raften in Jinja en natuurlijk het bezoeken van de gorilla’s. Wanneer mensen dus op safari gaan naar oost Afrika pakken ze vaak maar een paar dagen Oeganda om ‘even’ deze high lights te bezoeken. Voor de wildparken kiezen mensen toch voor landen als Kenia en Tanzania. Op zich logisch, want de wildstand in deze landen is (voornamelijk doordat Idi Amin het wild in Oeganda grotendeels heeft uitgeroeid) stukken hoger. Dit neemt trouwens niet weg dat Oeganda een paar prachtige parken heeft en de wildstand aan het groeien is.

De Kenianen hebben duidelijk beter door hoe ze met toeristen om moeten gaan. Iedereen die in de lodges werkt roept vrolijk ‘Jambo’ (‘hoi’ in het Swahili) wanneer je langskomt, de receptioniste lacht naar je en staat je vriendelijk te woord (ze komt niet zuchtend aangesloft zoals vaak in Oeganda gebeurt), je koffers worden naar de kamer gebracht en al het eten dat op de kaart staat is er ook daadwerkelijk (in Oeganda heb je vaak een uitgebreid menu en blijken ze uiteindelijk alleen fish and chips te hebben, of gewoon geen zin te hebben om iets klaar te maken).

Hetzelfde geldt voor het Masaai dorpje. Het waren absoluut ‘echte’ Masaai, maar al goed ingesteld op het toerisme. Je moet betalen om het dorpje in te gaan en proberen ze natuurlijk van alles aan je verkopen. De opbrengst wordt dan wel weer besteed aan bijvoorbeeld het bouwen van een school.

In Kenia staan wegwijsbordjes in de parken. In Oeganda zul je deze niet vinden. Maar de regels in de parken van Kenia zijn ook een stuk strenger. In Oeganda zijn wij bijvoorbeeld wandelend naar de neushoorns geweest tot op tien meter afstand van een moeder en haar kalf. Onze Keniaanse gids Moses wilde dit echt niet geloven tot we hem de foto’s hebben laten zien (ter compensatie heeft hij er trouwens wel even voor gezorgd dat we in Kenia nog dichterbij dan tien meter zijn geweest. In het busje dan, dat wel). Toen we vervolgens ook nog vertelde dat wij in Murchison Falls bij een groep olifanten uit de auto zijn geweest om ze beter te kunnen zijn kreeg Moses echt bijna een rolberoerte en heeft de hele ochtend gewijd aan het uitleggen hoe gevaarlijk olifanten kunnen zijn.

[simage=382,288,n,center,]

 

Nairobi

Wat voor de wildparken geldt, geldt nog meer voor Nairobi. Nairobi is een heel grote stad vol moderne gebouwen, parken, georganiseerd verkeerd (met zelfs verkeersstrepen op de weg en normaal werkende stoplichten), shoppingmalls, noem maar op. Het is in Nairobi zelfs verboden om op straat te roken. Roken mag alleen in de speciale smoking zones.

Afgelopen weekend is in Nairobi de nieuwe grondwet ingegaan. Dit moest natuurlijk groots gevierd worden. In het grootste park van Nairobi (het Uhuru park) was een grote bijeenkomst waar kinderen zich konden laten schminken, suikerspinnen werden uitgedeeld en je kon waterfietsen in de vijver. Na het evenement bleef een enorme berg afval liggen. In Oeganda zou dit nooit gebeuren. Op glazen flesjes zit statiegeld en ook de plastic flesjes kan je heel goed hergebruiken om bijvoorbeeld halve liters benzine in te verkopen. Die kom je dus niet zomaar langs de weg tegen.

[simage=387,288,n,center,] 

Verschil

Het is grappig om de verschillen tussen Oeganda en Kenia te zien. Maar het voorgaande geldt absoluut niet voor heel Kenia. De gebieden rondom de grote steden Nairobi en Mombasa (vooral vanwege de stranden) zijn al behoorlijk westers en Kenia heeft een stuk beter door dan Oeganda hoe er geld te verdienen is aan toerisme. Hier heeft Oeganda nog een flinke slag te slaan. Aan de andere kant heeft het ook wel wat om bijvoorbeeld – zoals in Oeganda – door een wildpark te rijden zonder tientallen andere busjes tegen te komen. Wanneer het toerisme in Oeganda opkomt, gaat dit wel veranderen en dat is natuurlijk ook wel weer jammer.

Toch hebben ook de grote steden in Kenia grote sloppenwijken komt en wanneer je buiten de stedelijke gebieden en de gebieden van de wildparken komt geldt ook voor Kenia dat mensen in villages wonen zonder elektriciteit (hoewel de gebieden die wij tijdens de autotocht hebben gezien net wat meer georganiseerd en netter waren dan in Oeganda en er meer stenen huisjes staan) en water en zijn er grote gebieden in Kenia waar men te maken heeft met droogte en honger.

Ondanks de vele westerse invloeden die je dus in Kenia tegenkomt is en blijft ook Kenia een derde wereld land.

[simage=383,288,n,center,]

Naar fotoalbum

Schrijf comment

« Previous post
Next post »

4 ResponsesLeave one →

  1. Roosmarijn

     /  September 6, 2010

    Oeganda is toch leuker….

  2. Een smoking zone… Zou dat in Deventer ook werken?
    Mooie foto’s heb je gemaakt! (En nee, ik bedoel niet alleen die ene van het Keniaanse park met verbodsbord) ;-)

  3. Monica en René

     /  September 3, 2010

    Maar wat was he gaaf hè al die beestjes :)

  4. Daphne

     /  September 2, 2010

    Hey Renate

    Wat kan je toch geweldig schrijven!! En een ontzettend mooi verhaal weer!! Je geniet nog volop heel goed en vooral blijven doen. Eenmaal thuis ben je snel alles weer vergeten!
    Dikke kus
    Daphne
    Xxxx