Renate in Oeganda

Nkwagaliza Ssekukulu enungi & Mbagaliza omwaka omulungi!

 

Ofwel: Vrolijk kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar!!

 

Dat klinkt wel even anders als dat wij in het Nederlands zeggen en ik moet zeggen, Kerst en Nieuwjaar vieren in Uganda is ook wel echt anders dan in Nederland. Geen kerstbomen (heel af en toe vind je ergens een halve poging om toch een kerstboom op te zetten), je wordt niet al maanden doodgegooid met kerstliedjes op de radio (ze kennen hier zélfs Last Christmas van Wham gewoon niet, alleen de ‘westerse’ kersthit van Boney M doet het hier goed en kan je overal kopen op een cassettebandje) en met oud & nieuw waren er in Jinja wel twee plekken te vinden waar wat vuurwerk werd afgestoken. Wel even iets anders dus dan de miljoenen euro’s (65 miljoen hoorde ik? Dat ga je wel even in een ander perspectief zien vanuit een land als Oeganda) die in Nederland weer de lucht in zijn geschoten!

[simage=513,288,n,center,] 

Toch is het wel heel bijzonder om Kerstmis en Nieuwjaar in een totaal ander land te vieren. In de villages van Oeganda komen nog wel traditionele lokale geloven (veelal witchcraft) voor of is er een soort mengeling ontstaan tussen het christelijke geloof en is er een grote groep moslims in Uganda. Toch is inmiddels het overgrote gedeelte van de Oegandezen (meer dan 85%) christelijk en is Kerstmis dan ook het grootste feest van het jaar.

 

Buiten alle verschillen zijn er natuurlijk ook overeenkomsten. Met kerstmis trekt iedereen naar zijn of haar familie in de villages en hult zich in nieuwe kleren. Het grote verschil met Nederland is dat naar familie in de villages gaan betekent dat primitief Kerst vieren: in zelfgemaakte hutjes zonder elektriciteit, koken op een vuurtje en water halen uit de waterput en dat het hier ook vaak de enige keer in het jaar is dat de mensen in de villages in nieuwe kleren lopen. Dat zie je ook meteen, alle kleuren zijn veel feller en nog niet zo verwassen (alles gaat nog met de hand in koud water, maakt kleren er niet echt mooier op).

 [simage=523,288,n,center,]

Oegandezen houden absoluut van feestvieren en kerstmis betekent dan ook de hele dag eten en drinken. En nu een keer geen posho en beans, maar een feestmaal met matoke, pilau, vlees en de hele dag doorMalua (lokaal bierbrouwsel) drinken met z’n allen.

 

Met alle Oegandezen heb ik dit jaar ook met al mijn huisgenootjes (en drie andere mzungu’s, een hele attractie) kerstmis gevierd in de village. Met een taxibusje zijn we op 24 december naar de village gegaan. ’s Avonds hebben gezellig een kampvuurtje gemaakt en een (echt) biertje gedronken. De volgende dag zijn we de hele dag aan het koken (inclusief het slachten van een geit) geweest om de hele omgeving van een goed kerstmaal te voorzien. Voor de Hollandse touch hebben we ook maar een hele grote pan hutspot gemaakt. Meestal eten Oegandezen niet zo snel wat ze niet kennen, maar aardappelen, wortelen en uien is een combinatie die ze wel vertrouwen en uiteindelijk is alles (gelukkig) schoon op gegaan.

 [simage=516,288,n,center,]

Om de rust van de village een beetje te compenseren ben ik tweede kerstdag met Sharon naar een groot concert in Kampala geweest. Kampala krioelt normaal van de mensen en bestaat uit één grote (meestal volledig stilstaande) file. Nu waren de straten uitgestorven. Bij het concert was dat gelukkig niet het geval. Op een enorm strand waren uiteindelijk meer dan 20.000 mensen om ‘Boxingday’ te vieren. Een groot feest dus!

 

En dan natuurlijk Oud & Nieuw! Opnieuw reden voor een feestje, dus alle Oegandezen zijn de hele dag op straat aan het eten en drinken. Met mijn huisgenoten hebben we hier lekker aan meegedaan door op de veranda Malua te drinken en vervolgens vuurwerk te kijken bij 2Friends (restaurant en één van de twee plekken in Jinja waar vuurwerk werd afgestoken) en daarna lekker op stap!!

 

Kortom, een beetje anders dan in Nederland (en dan hebben we het nog niet eens over de sneeuw gehad), maar absoluut een bijzondere ervaring!

[simage=533,288,n,center,]

[simage=524,288,n,center,]

Naar Fotoalbum

Schrijf Comment

« Previous post

4 ResponsesLeave one →

 1. Esther

   /  January 7, 2011

  Die hutspot zag er heerlijk uit, maar dat bierbrouwsel……….

  Ach zo lang het maar lekker smaakt :-)

  X Es

 2. Ben Schotgerrits

   /  January 7, 2011

  Renate, we genieten al vanaf het begin van al je belevenissen en volgen je met belangstelling.

  Ben (broer van Wil Hekkert)

 3. Daphne

   /  January 7, 2011

  Renate
  Volgens mij vermaak jij je nog wel!! Kom je nog een keer naar Nederland of heb je helemaal je draai gevonden?
  Mis de kindjes en het relaxe van Uganda wel hoor. Hier is het weer 40 uur aan de bak!

  Xxx Daphne

 4. Monica en René

   /  January 6, 2011

  Als ik de foto’s zie zou ik bijna gewoon bier gaan drinken….