Renate in Oeganda

Van BEHOD naar Bulungi

 

In de vorige blog heb ik aangegeven dat het tijd is voor iets nieuws en nieuwe plannen en waarom. Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal niets is gebeurd en veranderd bij BEHOD de afgelopen maanden. Met het hele team hebben we (weliswaar op een Afrikaans tempo) toch heel hard gewerkt en zijn er duidelijk zichtbare veranderingen.

 [simage=553,288,n,center,]

BEHOD

Heb belangrijkste is het structuren van de organisatie. Voor ik kwam werd er niets op papier vastgelegd. Inmiddels zijn alle mensen die op het terrein wonen en werken in kaart gebracht, zijn er profielen van alle studenten, hebben we een financiële boekhouding aangelegd en heeft Zurah geleerd daarmee te werken. De lessen meer gestructureerd en het kantoor is grondig uitgemest en opnieuw ingedeeld met nieuwe kasten (veel vakjes en labels). De studenten volgen wekelijkse schema’s met daarin hun lessen (waaronder inmiddels ook gebarentaalles), er is een schoonmaakrooster, maar er zijn ook leuke dingen ingevoerd zoals filmavondjes.

Ook op het terrein is het nodige veranderd. Door de nieuwe schema’s wordt er (soms met frisse tegenzin en met flink gemopper) schoongemaakt, er zijn prullenbakken aangeschaft (tja dat gaat nooit over als je bij Cambio hebt gewerkt) en we hebben een ruimtegebouwd waar de rolstoelen ’s nachts droog en veilig kunnen staan.

Van een van de ruimtes hebben we een TV-kamer gemaakt. De studenten hadden vooral in de avonden weinig te doen. Ze zijn nauwelijks mobiel en kunnen dus moeilijk van het terrein af. We hebben een TV aangeschaft met DVD-speler voor TV- en filmavonden.

De computerruimte is helemaal opgeknapt. Met tweedehands computerspullen die vanuit Nederland zijn gekomen zijn veel computer opgeknapt en bovendien worden de computers na gebruik bedekt met doeken om ze stofvrij te houden.

Buiten het organiseren en structureren op het terrein zelfs hebben we veel bezoekjes gebracht aan de villages, dove en blinde jongeren gesponsord om naar evenementen te gaan, twee operaties gesponsord, geven we brillen weg (ook allemaal meegenomen door bezoek vanuit Nederland) als mensen een verwijzing hebben van de oogarts, hebben we het sportgala georganiseerd, hebben Job en Daisy in Nederland een sponsorskeelertocht gehouden en zijn we bezig met de aanschaf van een grasmaaier voor het terrein en voor de verhuur. Kortom, we hebben echt niet stilgezeten!

  [simage=555,288,n,center,]

Bulungi

Toch is het tijd voor verandering. We gaan – in Nederland – een stichting oprichten: Bulungi. Bulungi is een woord dat wordt gebruikt in het Luganda en Lusoga (de twee talen die rondom Jinja worden gesproken). Letterlijk betekent het ‘fine’ of ‘beautiful’. De Oegandezen gebruiken het woord om te zeggen: ‘Met mij gaat het goed’.

Bulungi mensen ondersteunt mensen (vooral kinderen) met een beperking. Bulungi gaat vanuit Nederland samenwerken met organisaties in Oeganda (waaronder BEHOD). Deze samenwerking zal kleinschalig en individueel zijn.

Daarnaast gaat Bulungi zich vooral richten op kinderen. In de villages ben ik ontzettend veel kinderen tegengekomen die verstopt worden door hun ouders, niet naar school gaan en worden opgevoed met het idee dat ze als gehandicapte niets voorstellen in de samenleving. Deze houding zie ik terug bij de studenten van BEHOD en dat is op hun leeftijd al nauwelijks meer om te buigen tot een positievere houding. Met Bulungi willen we kinderen uit de slechte omstandigheden in de villages halen, onderwijs en onderdak bieden en op deze manier een toekomst. Dat Bulungi de focus op kinderen legt wil niet zeggen dat we nooit met volwassenen te werken en hen ondersteunen. Wel zal ook dat individueel zijn.

 [simage=577,288,n,center,]

Weeshuis & Federes

De eerste officiële samenwerking is die met de Oegandese organisatie ‘Arise and Shine Uganda’. Arise and Shine Uganda is de NGO van mijn huisgenootje Sharon. Sinds kort heeft zij een weeshuis geopend in Jinja. In totaal is er ruimte voor 20 kinderen in dit huis verdeeld over vier groepen. Eén van deze groepen van vijf kinderen wordt de eerste ‘Bulungigroep’. Vijf kinderen met een beperking worden hier opgevangen. Er moet nog ontzettend veel aan het weeshuis gebeuren voordat de kinderen hier terecht kunnen, dus momenteel zijn we hard aan het werk (verven, klussen, schoonmaken, noem maar op). En we moeten natuurlijk op zoek naar sponsorship voor eten, gekwalificeerd personeel, medische kosten, etc.

Naast deze plannen heeft Bulungi ook al het eerste succesje geboekt! BEHOD heeft een achtjarig meisje genaamd Federes gesponsord bij een operatie. Bij deze operatie is haar onderbeen geamputeerd. Bulungi gaat een nieuw been voor haar sponsoren en ervoor zorgen dat ze in ieder geval de komende tijd naar school kan (Federes is nog nooit naar school geweest).

Kortom: werk aan de winkel (en natuurlijk aan de taart vandaag :-) )!

www.bulungi.nl

[simage=575,288,n,center,]

Naar foto’s

Schrijf comment

10 ResponsesLeave one →

 1. Job

   /  February 8, 2011

  Goed verhaal zeg. Misschien wordt het binnenkort weer eens tijd om een sponsoractie op poten te zetten! Wellicht zijn er al ideeën geoppperd?

  Succes met Bulungi!

 2. Coen

   /  January 29, 2011

  Hoi Renate,

  Van harte gefeliciteerd (nog) met je verjaardag!

  Het is weer een mooie en bijzondere blog.
  Wat heb je een hoop gedaan het afgelopen jaar!

  Heel veel succes met de laatste loodjes,
  Coen

 3. Esther

   /  January 29, 2011

  Hey Renate,

  al weer bijgekomen van je verjaardagsfeestje? Vast nog niet, want je hebt er vast en zeker een gezellige dag van gemaakt en zo’n heerlijk Oegandees biertje opgedronken ;)

  Als ik je laatste Blog zo leest dan heb je echt heel, heel veel ververanderd. Hoewel het voor jou misschien moeizaam en langzaam gaat, denk ik dat je voor de mensen daar echt heel veel veranderingen, in positieve zin, hebt gebracht. Echt geweldig dat je je zo inzet voor de mensen en vooral kinderen daar. Leuk ook dat je dat straks vanuit Nederland kunt voorzetten.

  Geniet nog maar even volop daar. En dan zien we je hopelijk binnenkort weer in Nederland. Of……..

  X Es,

  Oja en had ik het al gezegd nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! :)

 4. Bart Reuling

   /  January 29, 2011

  He Renate,
  Goed bezig! Leuk om te lezen dat je druk bent met de wereld te verbeteren ;-) . Nog van harte gefeliciteerd he.
  Groetjes,
  Bart (kortste vriendje ooit ;-) )

 5. Sander

   /  January 28, 2011

  Hey! Gefeliciteerd met je verjaardag! Xx

 6. Marlies

   /  January 28, 2011

  Goed werk!

 7. marja broekhuis

   /  January 28, 2011

  Hoi Renate!!

  Vanuit Bathmen van harte gefeliciteerd!!! Een hele zonnige verjaardag vandaag!!
  Veel succes met je nieuwe plannen!
  groetjes Marja en Koert en Marleen staat nu achter me……

  • marja broekhuis

    /  January 28, 2011

   O helemaal vergeten je hebt zeker nu weer een opgeruimd huis!!??? Zo zonder Marleen…….

   • Renate

     /  January 28, 2011

    Hoi!

    Dank jullie wel! Leuk om wat te horen. Ennuh… helemaal opgeruimd zijn plekken waar ik ben op de een of andere manier helemaal nooit. Was dus een erg gezellige chaos, Marleen en ik in 1 kamer!! haha

    Liefs,

    Renate

  • @Marja… Opgeruimd? Bij Renate? Dacht het toch niet echt…
   Hoewel ik moet toegeven dat het wel een stuk beter is geworden de laatste jaren.
   En ik ook heel goed weet van wie ze dat heeft :)