Renate in Oeganda

Bulungi en Arise and Shine Uganda

 

Arise and Shine Uganda (AASU) is de Non-profit organisatie van mijn huisgenootje Sharon. Het hoofddoel van AASU is de ontwikkeling in communities bevorderen door middel van onderwijs en opvoeding. Een heel brede doelstelling die ook op veel manieren wordt ingezet. In 2010 is Sharon drie maanden naar Canada geweest om fondsen te werven voor de bouw van een school in ‘haar’ village. Momenteel wordt er hard gebouwd en het gebouw is bijna klaar! Naast het bouwen van de school worden er in die omgeving bijeenkomsten georganiseerd voor ‘community outreach’; het organiseren van bijeenkomsten in de village over bijvoorbeeld hygiëne en opvoeding, maar ook dagen met sport en spel. Ten slotte wordt er sinds kort gewerkt aan het opzetten van een ‘babieshome’ in Jinja.

 

Langzamerhand ben ik de afgelopen maanden ook een beetje vrijwilliger geworden voor AASU. Al vanaf het begin gaf Sharon mij steeds advies over dingen waar ik met BEHOD mee bezig was en probeerde ik haar bij dingen te ondersteunen. Bij de community outreach ben ik bijna altijd wel aanwezig. Wanneer er iets georganiseerd wordt in de village ga ik mee en sleep als het even kan ook bezoek mee dat toevallig in Jinja is. Zo hebben Daisy en haar ouders meegeholpen bij een van de sportdagen en zijn mijn oma en oom mee geweest naar de tandenpoetslessen.

 

Voor het festival (zie blog ‘Festival to make THE difference) zijn we voor het eerst officieel samen gaan werken en dat beviel buitengewoon goed. Zo goed, dat we hebben besloten om hier een vervolg aan te geven en dat AASU de eerste partnerorganisatie wordt van Bulungi.

 

Babieshome

Ons eerste samenwerkingproject is het babieshome. Het opzetten van dit huis zit nog in de startfase dat wil zeggen: er is – lekker op zijn Oegandees – nog weinig geregeld, maar er wonen al wel acht kinderen. De bedoeling is dat er in dit huis twintig kinderen komen te wonen, verdeeld over vier kamers. In een van deze kamers komt de eerste Bulungi-groep; vijf kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. We gebruiken nu een oud huis in Jinja dat we tijdelijk gratis mogen gebruiken, maar dat niet voldoet aan de eisen om er een schoon, heel en veilig huis van te kunnen maken. We zijn dus op zoek naar een ander huis. We hebben een goed huis op het oog, net buiten Jinja en met een beetje mazzel kunnen we deze week of volgende week al verhuizen. Het is niet bepaald gratis, maar voldoet wel aan een aantal primaire zaken die nodig zijn om babies en jonde kinderen goed te kunnen huisvesten. Alles moet nog georganiseerd worden, van budget en inrichting tot voedselmenu’s, het zoeken van personeel en natuurlijk het zoeken van sponsoren voor de kinderen. En dan moeten we gaan bekijken welke kinderen er kunnen gaan wonen. Er wonen momenteel acht kinderen (tot vijf jaar) zonder een beperking. Ook de eerste twee ‘Bulungi’ kinderen zijn al aangemeld. Eén van hen is Federes, die momenteel tijdelijk in het huis woont. Zij krijgt binnenkort een beenprothese en als ze daar helemaal aan is gewend, gaat ze in principe terug naar huis, maar zal Bulungi er voor zorgen dat ze naar school kan (de school van AASU), dat er goed op haar prothese wordt gelet en ook op de rest van haar opvoeding en gezondheid. Van verschillende kanten worden we al benaderd met de vraag of er nog ruimte is voor kinderen, dus waarschijnlijk is het huis en ook de Bulungi-groep heel gauw vol!

 

School

Naast het t babieshome en alle organisatiedrukte er om heen, zijn er ook al meer plannen. De school van AASU zal heel binnenkort starten. Als we de financiën (lees sponsoring) voor de Bulungi-groep in het babieshome rond hebben, willen we ook bij deze school een speciale Bulungi-groep opzetten. Kinderen met een beperking in Uganda gaan eigenlijk nauwelijks tot nooit naar school. Ouders hebben vaak geen geld voor het schoolgeld en als het geld er al is vinden ze het niet de moeite om dit te besteden aan een kind met een beperking. Bulungi wil deze kinderen helpen en ervoor zorgen dat ze toch naar school kunnen. In het begin zal het voornamelijk gaan om kinderen met een lichamelijke beperking. De bedoeling is dat we bij de school speciale hutjes gaan bouwen met ‘mammy’s’ die voor de kinderen zorgen. Gedurende de week kunnen de kinderen dan jaar school en in de weekeinden is er de mogelijkheid om terug te gaan naar hun ouders.

 

Kortom, genoeg in de planning. Houd vooral de website van Bulungi in de gaten www.bulungi.nl en ook AASU heeft sinds gisteren een nieuwe website www.ariseandshineuganda.org.

Schrijf comment

Naar fotoalbum

4 ResponsesLeave one →

 1. Renate

   /  February 22, 2011

  Hey Renate

  ik heb zojuist bij de opticien een aantal kinderbrillen meegekregen. Hij vroef of je ook volwassenbrillen kan gebruiken?
  waar kan ik ze naar opsturen? misschien naar je ouders als die nog meer hebben om op te sturen voor de stichting.

  gr’s daphne

 2. Daphne

   /  February 17, 2011

  Renate kom je nog ooit teurg naar nederland? Zo te lezen heb je daar helemaal geen tijd meer voor.
  Ach dan kom ik je wel opzoeken!! Haha…je bent echt geweldig bezig!!
  Zet hem op daar niet altijd zal het mee zitten! Maar ik bewonder je echt oprecht! Petje af!
  Go girl you can do it!

 3. Monica

   /  February 16, 2011

  Foto’s???

  • Renate

    /  February 17, 2011

   Tja, de foto’s krijg ik niet op de site. Blijf proberen :-)