Renate in Oeganda

Stella

 

Sinds afgelopen weekend (19 maart) is er een nieuw Bulungimeisje in het ‘Nursery and Carehome’ van Arise and Shine Uganda. Haar naam is Kobusingye Stella.

Stella is drie jaar oud. Ze heeft zowel een verstandelijke als lichamelijke beperking. Wat ze precies heeft weten we nog niet, maar ze kan niet praten en haar armen en benen nauwelijks bewegen.

 

 

Stella komt uit Kibuye village; ruim twee uur reizen vanaf Jinja. Stella’s ouders leven nog het echte ‘villageleven’. Ze verbouwen hun eigen eten en hebben nauwelijks geld. De volwassenen zijn praktisch de hele dag aan het werk op het land en van de kinderen wordt verwacht dat ze al heel jong zelfstandig worden, meehelpen en voor hun broertjes en zusjes zorgen. Naarmate Stella ouder wordt, wordt het steeds moeilijker voor haar ouders om voor haar te zorgen; door haar beperkingen kan ze niet mee doen met de andere kinderen in haar vollage.

 

Fysiotherapie

Een paar maanden geleden hebben Stella’s ouders haar meegenomen naar Jinja om haar te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Een lange en dure reis. In het ziekenhuis werd hen verteld dat Stella meer zorg en wekelijks fysiotherapie nodig heeft. Jinja is de dichtstbijzijnde stad waar ze dat kan krijgen.

Die zorg kunnen de ouders van Stella haar niet bieden. Daarom hebben zij Sharon benaderd met de vraag of Stella in het Nursery and Carehome mag wonen.

 

Nursery and Carehome

De ouders van Stella hebben haar zelf naar het Nursery and Carehome gebracht. Het is triest dat ze niet zelf voor haar kunnen zorgen, maar het is ook heel bijzonder dat ze voor deze oplossing hebben gekozen. Een oplossing die voor hun dochtertje het beste is. Voor de reis naar Jinja om Stella te brengen hebben ze lang moeten sparen.

Stella heeft het goed naar haar zin in haar nieuwe huis! Ze begint al een beetje rond te kruipen en vindt alle aandacht die ze krijgt van de andere kinderen reuze gezellig!

 

Naar fotoalbum

Schrijf reactie

« Previous post

3 ResponsesLeave one →

 1. Esther

   /  April 5, 2011

  Hoi Renate,

  fijn dat jullie weer een kindje kunnen helpen. Hopelijk gaat het snel wat beter met haar en heeft ze het erg naar haar zin bij jullie.

  X Es

 2. Gerard en Wil

   /  March 25, 2011

  Ik vind het een heel ontroerend verhaal en wens jullie veel succes!

  Groetjes, Wil.

 3. Roosmarijn

   /  March 25, 2011

  Wat een droppie…