Renate in Oeganda

Dertien dagen later…in de finale!

 

Het is nog geen twee weken geleden dat we een prachtige, zonnige zaterdagmiddag ‘opofferen’ om de aanmelding voor ‘Mijn Droombaan Internationaal’ bij World of Difference in orde maken.

Zondag 4 september mailen, Facebooken, Hyven, Linken en Twitteren we ons drie slagen in de rondte om zo veel mogelijk mensen uit het netwerk van Bulungi en mijn privé-netwerk te bereiken. Want het stemmen is dan al een week of twee aan de gang, dus ik heb wat in te halen!

 

 

En wat er dan gebeurt…

Ik weet dat ik een groot netwerk heb en Bulungi ook. Maar voordat er drie dagen voorbij zijn sta ik op de zesde plek voor mijn droombaan en het aantal stemmers groeit met de dag.

Natuurlijk: ik werk er hard voor, maar dat doe ik niet alleen. Van alle kanten komt hulp. Collega’s, oud-collega’s, vrienden, familie, studiegenoten, iedereen is enthousiast en gaat actief aan de slag om de boodschap rond te sturen. Van alle kanten krijg ik te horen: ‘Wát een gaaf idee! Wat zul je veel kunnen doen voor Bulungi als je een jaar naar Oeganda kan en je helemaal op de kinderen daar kunt richten!’  

 

Ik ben te horen op Deventer Radio, Deventer RTV twittert regelmatig naar alle volgers, de Deventer Post neemt het persbericht op en de Stentor belt voor een interview.

Natuurlijk neem ik ook contact op met Oeganda. Dat ze me daar nog heel goed kennen, blijkt wel uit het feit dat ik heel veel lieve berichtjes krijg via Facebook. De oproep ‘Londa!’ (Stem) blijkt een lastige, de site is voor mijn Oegandese vrienden niet heel makkelijk te begrijpen, hoe ik ook probeer het uit te leggen. Mijn radiovrienden in Jinja (een veelbeluisterd station) doen ook een oproepje. Veel stemmen zal het allemaal niet opgeleverd hebben, maar wel een warm gevoel: wat is het fijn dat ze me daar zo graag terug willen zien.

 

 

Het is een drukke tijd, want er moet ook nog gewoon gewerkt worden (tenslotte ben ik aan het werk om – ook als het met de Droombaan niks wordt – zeker voor een aantal maanden naar Oeganda te gaan), maar gelukkig kan ik van uit huis – buiten de reguliere werktijden – ook nog het een en ander doen voor mijn werkgever, zodat ik overdag af en toe wel even kan twitteren en oproepen om te stemmen.

 

In het weekend stoom ik door naar plaats drie, nog eentje en ik heb een gegarandeerde plek in de finale! Ook in het ‘algemeen klassement’ gaat het goed. Misschien niet echt belangrijk, wel heel leuk!

We maken een filmpje met een oproep; Merette speelt er ook een rol in. Ze wil heel graag dat iedereen stemt op haar zus, want die moet natuurlijk winnen. Ze realiseert zich nog even niet dat dat betekent dat ik langer weg blijf…

 

Tijdens DeventerUit mag ik flyeren in de Deventer Schouwburg (jaren lang mijn werkgever tijdens mijn studie). Samen met vrienden spreek ik mensen aan. Het is superleuk, want heel veel mensen blijken inmiddels van de actie gehoord te hebben en ik krijg heel veel complimentjes over mijn lef, betrokkenheid en doorzettingsvermogen. Genieten!

Ik benader mijn oude middelbare school. Dat was ik al van plan, want ik wil er gastlessen geven over Bulungi (en kijken wat de mogelijkheden zijn voor acties), maar de scholen zijn hier pas op 5 september begonnen en zitten nog in de opstartfase. Niet zo’n handige tijd dus. Gastles zit er dan ook nog niet in, maar ze willen de actie wel even vermelden.

Op mijn oude basisschool ben ik direct welkom. Leuk om met de kinderen van de bovenbouw over Oeganda en Bulungi te praten. Ik ga beslist nog eens terug!                    

 

 

Go Ahead Eagles (de buren, we werken in hetzelfde pand) is fan van mij en maakt dat via een tweet en een berichtje op de site wereldkundig.

Deventer wethouder Jos Pierey, die in een eerder gesprek al heeft aangegeven Bulungi graag te willen helpen, twittert ook. En dan heb ik het nog niet over alle vrienden en kennissen die meetwitteren of op andere manieren de link doorsturen.

Laatste actie gisteren is met flyers langs Saxion met Marthe, mijn partner in crime die dag. Ik begin bij de AMA en kom er veel bekende mensen tegen. Ook daar positieve reacties op mijn project. Jammer dat de Universiteit van Utrecht in Utrecht ligt….Maar als gezegd: er moet ook nog gewoon gewerkt worden.

Het resultaat is super: vrijdag heb ik ruim 4100 stemmen. Behaald in amper 13 dagen. Gekregen van mensen die echt naar mijn project en naar mij gekeken hebben en heel bewust op me gestemd hebben. Dankzij hen sta ik 5 oktober in de finale! 

 

 

Maar… hoe blij ik ook ben met alle support, alle lieve berichtjes en gesprekken: nu gaat het pas beginnen. Want er zitten straks 5 kanjers van kandidaten in de finale voor mijn Droombaan!

Dan komt het er op aan en moet ik laten zien dat Bulungi het verdient dat ik er een jaar lang – betaald – voor mag werken.

- Dat ik voor Fahad, voor Federes, voor Yosephina, voor Stella en voor heel veel andere kinderen met een beperking het verschil kan maken!

- Dat ik kinderen met een beperking een beter leven kan bieden; kleinschalig, met hulp en medewerking van de Oegandezen. Een beter leven dat bestaat uit aandacht, liefde, medische zorg en goede voeding. Uit een vorm van speciaal onderwijs, zodat we uit de kinderen halen wat er in zit, terwijl ze wel in hun waarde worden gelaten.

- Dat ik de mensen in hun omgeving kan leren dat een kind met een beperking niet eng is, geen straf van god of behekst.

- Dat ik het aantal mensen dat werkt voor Bulungi uitbreid. Dan snijdt het mes aan twee kanten: want de mensen die voor Bulungi werken krijgen een  fatsoenlijk salaris en zijn daarmee in staat goed voor zichzelf en hun kinderen te zorgen. Dan wordt Bulungi een olievlek, die zich steeds verder verspreid.

 

Want campagne voeren en stemmen verzamelen is leuk: maar het verschil maak ik voor de kinderen van Bulungi!! 

Meer foto’s 

Schrijf Reactie

Klik hier voor het fimpje

 

« Previous post

16 ResponsesLeave one →

 1. Hoi Renate,

  Wat een enthousiast verhaal en super gedaan!! Gefeliciteerd met je finaleplek en heel veel succes met de voorbereidingen op 5 oktober!

  Groetjes Judith
  (winnares van vorig jaar)

 2. Wil

   /  September 22, 2011

  Gefeliciteerd Renate!!!

  Een van de eerste dingen die wij deden nadat we vandaag van vakantie uit Schotland thuis kwamen is opzoeken op welke plaats je geëindigd bent. We waren zo benieuwd!

  Veel succes bij het vervolg.

  Groetjes, Gerard en Wil.

 3. Margriet

   /  September 17, 2011

  Gogogogoooo Renate, tulina okolagana!!!

 4. Margriet

   /  September 17, 2011

  GOGOGOGOOOOO Renate!!! Okolagana!!!

 5. Jeroen van Dijck

   /  September 16, 2011

  He echt super gedaan, nu hopen dat de finale ook zo goed gaat gaat! ik gun jou en zeker ook de kinderen in Oeganda alle geluk van de wereld!

 6. daisy

   /  September 16, 2011

  Supertrots helemaal goed!! Gefeliciteerd nu op naar de finale en daar knallen!!

 7. Job

   /  September 16, 2011

  Mooie prestatie. En nu afmaken! Heel veel succes in de finale!!!

 8. Gwenny

   /  September 16, 2011

  Goedzo renate!

  Wat kan je je verhaal goed en mooi verwoorden! Ik hoop dat je gaat winnen :-)

  groetjes gwenny

 9. Kees van Hoof

   /  September 16, 2011

  Super Renate, van harte gefeliciteerd.

 10. daphne

   /  September 16, 2011

  Super you go girl. Ik heb het naar heel mijn mail box verstuurd. Of ze allemaal hebben gestemd, geen idee. Maar wat maakt het uit je staat er! Ik heb ook nog steeds brilleb hier liggen voor kinderen. Kon je deze nog gebruiken? Ik had niks meer van je gehoord. Succes met alles de komende tijd meid. Je weet me te vinden maar dat zal iedereen zeggen, wat ik ermee wil zeggen. Mocht ik je ergens mee kunnen helpen. let ne know. Xxx daphne

 11. Maartje

   /  September 16, 2011

  Tranen in mn ogen, gefeliciteerd en nu maar heel erg veel praten, overtuigen, hopen en hopen en hopen dat je er een jaar heenmag!! Als we vier weken hadden kunnen stemmen, had je zeker op één gestaan, dus ga met dat zelfvertrouwen de finale in:) xx

 12. Samantha

   /  September 16, 2011

  Gefeliciteerd en veel succes in de finale! :)

 13. Marleen

   /  September 16, 2011

  Gefeliciteerd!! Succes met het vervolg,
  liefs Marleen

 14. Van harte gefeliciteerd Renate! Je hebt er dan ook keihard voor geknokt! Houd ons op de hoogte over 5 oktober!!!

 15. Monica

   /  September 16, 2011

  Gefeliciteerd! Dat gaan we zo vieren! Met Merette :)

 16. Lieke Boerkamp

   /  September 16, 2011

  Ha Renate,

  Wat schrijf je toch leuk en inspirerend! Hoop voor je dat je je droom waar kunt maken!

  Groetjes Lieke