Renate in Oeganda

Terug in Oeganda!

Deze website is nogal leeg geweest de afgelopen maanden, dus hoog tijd om voor nieuwe blogjes. Sinds twee weken woon ik weer in het mooie Oeganda. Een aantal maanden Nederland was echt super. Het is fijn om weer in je ‘normale’ wereld en natuurlijk met alle vrienden en familie te zijn.

Maar… het is ook heerlijk om terug te zijn. Een grootse ontvangst op het vliegveld, de volgende dag een beetje uitgepakt en eigenlijk is het alsof ik nooit weg geweest ben. De komende maanden ga ik Bulungi verder ‘op poten’ zetten. We hebben een leuke start gemaakt en zorgen al voor groepje kinderen. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer plannen en projecten in de maak. De huidige kindjes zijn onder gebracht bij Sharon’s organisatie ‘Arise and Shine Uganda’ (AASU). Datzelfde doen we met nog komende projecten of plannen. Geld dat bij Bulungi binnenkomt, gaat heel specifiek naar ’mijn’ projecten die zijn gericht op zorg voor en ondersteuning van kinderen met een beperking. Dat brengen we onder bij AASU (waarvan Sharon Nyanjura directeur is). Op deze manier kan alles doorgaan als ik niet in Oeganda ben; AASU zorgt voor de uitvoering.

Eten in het nieuwe huis
Eten in het nieuwe huis20-Jan-2012 19:55, Canon Canon PowerShot G9, 2.8, 7.4mm, 0.05 sec, ISO 800

Bulungi is nu nog vrij klein (een bewuste keuze, ik wil zeker weten dat ik de Bulungikinderen voor lange tijd kan ondersteunen, en ben dus voorzichtig met uitbreiding) ben ik hier op dit moment niet fulltime mee bezig. Dat geeft ruimte om ook voor AASU een aantal zaken op te pakken. Want hoe beter AASU is ingericht, hoe beter het is voor Bulungi. Voorlopig stuur ik het Children’s Carehome aan in Jinja. Daar zit ook het hoofdkantoor van AASU en daar is dan ook mijn vaste werkplek. Ik hoef er niet elke dag te zijn, dus er blijft genoeg tijd over om ook in de village te werken. Ineens heb ik te maken met medewerkers die ik moet aansturen (en die keurig ‘permissie’ komen vragen of ze eerder weg mogen om een zieke moeder te bezoeken of omdat ze alleenstaande moeder zijn en de kinderen niet zo lang alleen kunnen laten) en moet ik bepalen of we kinderen wel of niet ‘opnemen’ in het huis. De (vele) vrijwilligers – die hier vaak een programma draaien van zes weken – zien mij als alwetende Ugandakenner en komen met al hun vragen bij mij. Leuk, maar ook wel even wennen!.

Ik ben ook wel meteen met mijn neus in de boter gevallen. Sinds begin januari stond er een huis leeg in Jinja waar Sharon haar oog op had laten vallen om het Children’s Carehome en het hoofdkantoor in te vestigen. Het oude huis werd echt te klein, dus we zijn meteen gaan kijken of dit huis een haalbare kaart was voor AASU en Bulungi. En… dat is gelukt! De afgelopen twee weken waren heel hectisch, maar inmiddels zijn we helemaal gesetteld in het nieuwe huis. De kinderen vinden het er super. De tuin is heel groot, met veel bomen, dus zijn ze zijn lekker de hele dag buiten.

Het nieuwe huis
Het nieuwe huis18-Jan-2012 14:59, Canon Canon PowerShot G9, 4.0, 7.4mm, 0.002 sec, ISO 80

De komende tijd vinden jullie op deze blog weer verhalen over al mijn belevenissen in Oeganda en natuurlijk over Bulungi. Er zijn veel plannen: We gaan een klas ‘registreren’ voor de school in Kamuli (een speciale klas voor kinderen met een beperking), gaan de communicity education opstarten en er zijn om ook in Jinja meer te gaan doen voor Bulungikinderen.

Kortom… wordt vervolgd!

Schrijf reactie

Meer foto’s

Bulungikindje Hussein
Bulungikindje Hussein23-Jan-2012 15:27, Canon Canon PowerShot G9, 4.0, 7.4mm, 0.017 sec, ISO 80
De Bulungikindjes Hussein, Stella, Fahad en Josephine
De Bulungikindjes Hussein, Stella, Fahad en Josephine25-Jan-2012 11:58, Canon Canon PowerShot G9, 4.0, 7.4mm, 0.002 sec, ISO 80

 

9 ResponsesLeave one →

 1. Yvonne

   /  February 2, 2012

  Hoi Renate,
  Wat leuk zeg,fijn dat het goed gaat!!
  Succes!!
  Liefs Harrij en Yvonne.

 2. Esther

   /  January 28, 2012

  Hoi Renate,

  goed om te lezen dat je zo blij bent weer terug te zijn en dat je in die twee weekjes al weer zoveel hebt bereikt, echt respect.
  Heel veel succes de komende tijd en ik blijf je zeker volgen.

  X Es

 3. Roosmarijn

   /  January 28, 2012

  Zeg Marleen, het is wel mijn Siestah, ja? :)

  @ Renate: wat ziet Fahad er fantastisch uit!

  • Marleen

    /  February 3, 2012

   :)

   Roosmarijn: Zeg Marleen, het is wel mijn Siestah, ja?
   @ Renate: wat ziet Fahad er fantastisch uit!

 4. Wil

   /  January 28, 2012

  Goede ontwikkelingen in korte tijd!

  Groetjes van de Merel.

 5. sjoerd

   /  January 28, 2012

  Ziet er goed uit zeg!! heb je snel op poten gezet!! Het kan dus wel ;-0

 6. Renate

   /  January 28, 2012

  Renate de Ugandees!!
  Jij komt nooit meer terug in NL jij hebt helemaal jouw leven gevonden in Uganda!
  Meid zet hem op ik heb bijzonder veel respect voor je. En wie weet kom ik je nog eens opzoeken.
  Heel veel succes!! heb je een adres voor eventuele post?

  xx daphne

 7. Manon

   /  January 27, 2012

  Hey Renaat,

  mooi stuk en super dat je weer heerlijk kan genieten en helpen daar! Top werk meis!
  Als ik weer terug ben, en weer wat minder blut ben haha, krijgt Bulungi er een sponsor bij.

  Liefs Manon

 8. Marleen

   /  January 27, 2012

  Hey my siestah!!
  Leuk stukje, wat een fijn ontvangst en een mooie start van je nieuwe periode in Uganda.
  Veel succes!! Liefs Marleen