‘The UN has declared that Internet Acces is a Human Right so MTN is giving you that acces for free!’ Deze uitspraak staat overal in Oeganda op grote reclamebillboards van MTN (grote mobiele provider in Oeganda) langs de weg. Gratis Internet op je mobieltje als human right.
Een gek gezicht die billboards. Heeft Oeganda geen andere prioriteiten die een tikje belangrijker zijn dan een beetje Internetten op je mobieltje? Het grootste deel van de Oegandese bevolking woont in hutjes zonder elektriciteit en stromend water, kinderen sterven aan malaria of door slechte voeding, kinderen met een beperking leven hier in verschrikkelijke omstandigheden, HIV/Aids is nog steeds een groot probleem, en nu gaan we ineens adverteren over het recht van Internettoegang?
Toch werkt het. Mobiele providers zijn booming is landen als Afrika. Hier gaat een dergelijke vooruitgang niet stapje voor stapje zoals dat bij ons is gedaan. Mensen die in een hutje wonen hebben bijna niets, maar wel een mobieltje. Het liefst ook meer dan één: (van één netwerk naar hetzelfde netwerk bellen is goedkoper, dus voor goedkope telefoontjes kan je maar beter zorgen dat je op zoveel mogelijk grote netwerken zit), voorzien van de grootste lokale hit als ringtone en natuurlijk een leuke lokale hit als callertune (muziekje dat degene die jouw belt hoort in plaats van een kiestoon).
Hetzelfde gebeurt nu met Internet. De meeste mensen kunnen niets met Word of Excel en hebben nooit gehoord van Windows of bijvoorbeeld Outlook. Maar ze hebben allemaal een G-mail adres én een beetje moderne Oegandees heeft is op Facebook te vinden.
Natuurlijk heeft MTN het idee van het Billboard niet helemaal zelf bedacht. In juni 2011 hebben de Verenigde Naties het Internet inderdaad als een fundamenteel mensenrecht bestempeld. In een rapport over de vrijheid van meningsuiting zegt de VN dat het in strijd is met de internationale wetten om toegang tot Internet te ontzeggen omwille van auteursrechtelijke schendingen of politieke onrust. Staten moeten garanderen dat inwoners online kunnen komen en zo de vrije doorstroom van informatie te bevorderen. Aanleiding hiervan is onder andere dat de machthebbers in Egypte en Syrië de toegang tot Internet voor hun burgers hebben afgesloten.
Absoluut een goed initiatief, zeker na wat er allemaal in het Midden Oosten is gebeurd afgelopen jaar en nog steeds gebeurt. Ook voor Oeganda. De regering is hier behoorlijk corrupt. In de verkiezingstijd in 2011 en de maanden erna (toen er regelmatig rellen waren) gebeurde het regelmatig dat Internet (en dan vooral op de mobiele telefoons) het ineens niet meer deed en sms’jes niet doorkwamen. Je weet natuurlijk nooit 100% zeker of dat opzet was of niet, maar verdacht is het zeker.
De Oegandezen zelf vinden het billboard helemaal niet raar. De hele westerse wereld heeft Internet. Internet is kennis en zij hebben ook recht op kennis. Helemaal waar natuurlijk, maar doordat de ontwikkelingen Internet hier zo snel gaan leert men niet – zoals in Nederland -met deze kennis om te gaan. Wij leren hoe we moeten omgaan met alle informatie, dat niet alles wat op Internet staat waar is, waar je betrouwbare wetenschappelijke artikelen kunt vinden etc. In Oeganda wordt Internet voornamelijk gebruikt om te Facebooken en om bijvoorbeeld je symptomen te googlen als je ziek bent (hoef je niet in de rij bij het ziekenhuis) en ga je gewoon een flinke hoeveelheid medicijnen v aanschaffen (alles is hier te koop lopen bij de pharmacies, je hoeft geen recept te hebben).
De mensen die ik heb gesproken vinden Internet dus absoluut een human right! Maar of dit helemaal is vanwege de redenen zoals bedoeld door de VN?
Ik ben er overigens wel blij mee! Ik kan tegenwoordig lekker gratis (ook al is het op een beetje primitieve versie ) Facebooken op mijn mobieltje hier!
Marleen
/ February 26, 2012Tja what to say… Een human right is het wel, maar of het inderdaad een prioriteit is in Oeganda? Een goede reclame stunt is het zeker van mtn!
(see you on facebook )
Liefs kuku