Renate in Oeganda

Emma

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier geschreven heb. Maar er is genoeg gebeurd in de afgelopen maanden, dus hoog tijd om het bloggen weer op te pakken. En hoe kan dat beter dan met het voorstellen van één van onze ‘nieuwe’ Bulungikindjes!

Het mannetje op de onderstaande foto heet Kawuzi Emmanuel kort gezegd: Emma. In Nederland een meisjesnaam, maar hier – als afkorting van Emmanuel een heel normale naam voor een jongen). Emma is vier jaar oud en heeft een verstandelijke beperking. Hij woont sinds juni bij ons in Jinja.

Emma is veruit één van de vrolijkste mannetjes die bij ons in het babieshuis woont. Hij vindt het heerlijk om te knuffelen, opgetild te worden en met de andere kinderen te spelen.

21-Aug-2012 11:12, Canon Canon EOS 30D, 5.6, 100.0mm, 0.017 sec, ISO 100

             

Toch zit er een triest verhaal achter dit kleine jongetje. Begin juni krijgen we een telefoontje van de lokale overheid uit Buyende, de regio waar Emma vandaan komt. Er wordt ons verteld dat er een gezin is, waarbij het niet goed gaat met de kinderen. ’De moeder heeft een verstandelijke beperking. Ze is begin 20 en heeft (helaas) al meerdere kinderen (we weten niet precies hoeveel) van verschillende mannen. De kinderen wonen niet bij haar, maar bij de families van de vaders.

De vader van Emma is een oudere man; men zegt dat hij ruim in de 70 is. Of dat waar is weet ik niet; het begrip ‘oud’ is hier nogal rekbaar. Samen hebben ze twee kinderen.

Als we het telefoontje krijgen is het eigenlijk al te laat. Emma en zijn jongere zusje wonen bij hun moeder, de vader kijkt niet naar hen om. Emma’s moeder is niet bij machte om voor de kinderen te zorgen. Oma leeft nog, maar zij is te oud om de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Als we bij het gezin aankomen is Emma flink ondervoed en is zijn jongere zusje twee dagen eerder overleden aan ondervoeding.

We nemen Emma mee naar Jinja. Zijn moeder wil absoluut in de village bij haar eigen moeder blijven. In het ziekenhuis (waar we nieuwe kindjes altijd mee naar toe nemen voor controle) blijkt hij TB te hebben. Daarvoor krijgt hij medicijnen en met een speciaal dieet hopen we hem snel weer op een gezond gewicht te krijgen. Gelukkig is Emma er snel weer bovenop en hebben wij er – ondanks zijn trieste achtergrond – een heel blij mannetje bij in Jinja.

07-Aug-2012 10:28, Canon Canon EOS 600D, 4.5, 35.0mm, 0.017 sec, ISO 400

25-Aug-2012 10:52, Canon Canon EOS 600D, 8.0, 21.0mm, 0.005 sec, ISO 100

Meer foto’s

Schrijf reactie

 

« Previous post
Next post »

3 ResponsesLeave one →

  1. Mooi, hij is in goeie handen!

  2. Roosmarijn

     /  September 25, 2012

    Hihi, dat badpak…