Renate in Oeganda

Patrick

In een weekend in september klopt een jonge moeder bij het Nursery & Care Home aan met een baby van een maand op haar arm: Patrick. Ze vraagt of ze bij ons hulp kan krijgen voor haar kindje. Blijkbaar begint onze voorlichting vruchten af te werpen: tijdens bijeenkomsten die we organiseren op het platteland rondom Kibuye roepen we ouders altijd op om naar ons toe te komen als ze een kindje hebben met een beperking. Deze moeder is met het openbaar vervoer helemaal naar Jinja gekomen; een hele onderneming met een kleintje op je arm.                               

Patrick heeft klompvoetjes, zijn voetjes staan helemaal naar binnen gedraaid. Verder oogt hij kerngezond. Ik bel met het Corsu Hospital, dat gespecialiseerd is in de behandeling van – vooral – kinderen met een lichamelijke beperking. Ik ben er eerder geweest om Federes, een van onze Bulungikindjes te laten opereren en het is een geweldig ziekenhuis. Ik kan er de volgende dag terecht; ze hebben een speciale afdeling voor kinderen met klompvoetjes.

24-Sep-2012 14:00, Canon Canon PowerShot SX210 IS, 4.0, 9.952mm, 0.005 sec, ISO 80

                           

Het ziekenhuis ligt op de weg van Kampala naar Entebbe. Zo ver is de moeder van Patrick nog nooit van huis geweest dus ik besluit om met een taxi te gaan en bel Job, een betrouwbare chauffeur. Gelukkig zijn we er vroeg bij; de voetjes kunnen nog redelijk makkelijk gedraaid worden. Patricks beentjes worden volledig in het gips gezet. Hij huilt hartverscheurend van de pijn nu zijn voetjes in een voor hem onnatuurlijk stand worden gedwongen. Voorlopig moet Patrick elke week terug komen om het gips te laten vernieuwen.

Ik koop een pak papieren luiers, want zijn moeder moet er nu voor zorgen dat Patricks beentjes en het gips goed schoon blijven. Katoenen luiers zijn in Oeganda een onbekend fenomeen. Ik weet dat ze zich deze luiers niet kan veroorloven, net zomin als ze geld heeft om de komende tijd het vervoer naar het ziekenhuis te betalen. Zelfs als ze dat met het openbaar vervoer doet (met de boda boda; een brommertje waar je achterop gaat zitten en de matatu een overvol taxibusje), gaat dat elke week toch zo’n € 50 kosten omdat de afstand van haar huis naar het ziekenhuis zo groot is en bovendien denk dat het goed is als er iemand met haar meereist. Samen met de luiers is dat een kostenpost van zeker € 70 per week. Het ziekenhuis is – gelukkig – gratis.

Hoe ik het ga doen weet ik nog niet precies, maar dat geld gaat er komen! Dit kleine ventje gaat een grote gezonde vent worden!

24-Sep-2012 14:00, Canon Canon PowerShot SX210 IS, 4.0, 9.952mm, 0.005 sec, ISO 80

Schrijf Reactie

« Previous post

One ResponseLeave one →

 1. Esther

   /  October 7, 2012

  Hey Renate,

  leuk om weer wat van je te lezen op je website. We hadden het er van de week net over dat we al lang geen verhalen meer hadden gezien en dan nu in eens 3 stuks! Weten we ook meteen waarom het zo lang duurde, want zo te lezen ben je aardig druk geweest de afgelopen tijd met het opvangen en verzorgen van deze kleintjes. En dan natuurlijk ook nog je bezoek, want ik begreep dat je ouders weer langs zijn geweest.

  Hier is alles nog rustig. Ben nu met verlof sinds vrijdag en tot de uitgerekende datum is het nu nog 4 weekjes. Gelukkig is hier thuis alles klaar dus kan ik lekker uitrusten en genieten van de rust, voordat het drukke en nieuwe leven gaat beginnen.

  Je hoort van ons!

  X Esther en Arjan